Tips bij de verkoop van het huis

Bij een scheiding is er vaak meer haast bij de verkoop van een woning. Je wilt zo snel mogelijk af van de financiŽle rompslomp en een nieuwe start maken in een ander huis.

Hieronder vind je een aantal tips om je woning zo aantrekkelijk mogelijk te maken voor de verkoop.
 
1. Werk achterstallig onderhoud weg
Het klinkt tegenstrijdig om in je huis te investeren terwijl je toch gaat verhuizen. Maar wanneer je door de ogen kijkt van een potentiële koper, weet je dat achterstallig onderhoud niet aantrekkelijk is. Het  vooruitzicht om veel te moeten verbouwen, spreekt niemand aan.

Maak je huis daarom presentabel voor kijkers. De eerste indruk is vaak cruciaal. Probeer kritisch naar je woning te kijken en spoor de gebreken op. Als je bijvoorbeeld een lekkage in de keuken hebt, werk die dan weg. Hoe minder de toekomstige bewoners aan het huis hoeven te doen, hoe eerder zij enthousiast raken. Een huis in goede staat verkoopt sneller en je kunt  er misschien ook een betere prijs voor krijgen. 

2. Knap de buitenkant op
De buitenkant is het eerste dat potentiële kopers ziet. Voordat mensen een huis bezichtigen, zijn ze er vaak al langs gereden. Het is dan belangrijk dat ze in dat stadium al afhaken. Schilder de kozijnen bijvoorbeeld, maai het gras of knip de heg even bij. Als je een balkon hebt, zorg dan dat er aantrekkelijke potten en planten staan. Hoe netter je huis er van buiten uitziet, hoe nieuwsgieriger mensen zijn naar de binnenkant.

3. Ruim het huis van binnen op
Ook voor binnen geldt dat een opgeruimd interieur meer potentiële kopers aanspreekt. Gooi spullen weg, verkoop ze op marktplaats of eBay. Als je binnenkort verhuist, ontkom je er  toch niet aan.

Geef het plafond in de badkamer een frisse witlaag. Of behang de slaapkamer opnieuw. Probeer wel neutrale kleuren te gebruiken, want die maken een vertrek lichter en ruimer. 

De meeste kopers willen vooral ruimte om zich heen. Ze willen zich kunnen voorstellen hoe hun eigen meubels in jouw huis staan. Hoe leger de kamers zijn, hoe opgeruimder ze ogen en hoe meer ze tot de verbeelding zullen spreken.

4. Besteed aandacht aan je tuin
Als je een tuin of balkon hebt, zorg er dan voor dat het er geen onkruid in staat,  hark de perkjes netjes aan en zet bloeiende planten in een pot. Ruim je schuurtje op en zorg voor wat sfeervolle attributen op je terras, zoals een mooie lantaarn of gezellige sierkussens op de tuinbank. De potentiële kopers moeten zich ook in je tuin of op je balkon lekker zelf zien zitten.

Zoeken

Over SEP

SEP is de site over scheiden. Hier vind je informatie en diensten met betrekking tot je (eventuele) scheiding en de periode erna. Met SEP kom je tot een geslaagde gezinsreorganisatie zodat je je leven weer snel op de rit hebt.

SEP en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. SEP en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. SEP en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.