Koophuis

Hoe jij en je ex-partner de koopwoning regelen, is afhankelijk van je huwelijkscontract.

Voor stellen die op huwelijkse voorwaarden zijn getrouwd, gelden er andere regels dan voor stellen die in gemeenschap van goederen zijn getrouwd.

ONDER HUWELIJKSE VOORWAARDEN

Als je getrouwd was op huwelijkse voorwaarden, hebben jij en je ex-partner al van tevoren vastgelegd wat de verdeling van jullie afzonderlijke vermogen en bezittingen is. Ook is bepaald wat jullie gemeenschappelijk vermogen is. Daar hoort het huis en bijbehorende hypotheek bij. Bij een scheiding is het dan meestal al duidelijk aan wie het huis toebehoort of hoe de verdeling van de waarde geregeld is.


IN GEMEENSCHAP VAN GOEDEREN

Bij een scheiding van een huwelijk in gemeenschap van goederen zullen jij en je ex-partner de waarde van het huis moeten verdelen. Er zijn drie mogelijkheden:  

1. Jij blijft in het huis wonen

2. Je ex-partner blijft in het huis wonen

3. Het huis wordt verkocht

Klik op de bovenstaande links om verder te lezen over de gevolgen van de drie mogelijkheden.

Zoeken

Over SEP

SEP is de site over scheiden. Hier vind je informatie en diensten met betrekking tot je (eventuele) scheiding en de periode erna. Met SEP kom je tot een geslaagde gezinsreorganisatie zodat je je leven weer snel op de rit hebt.

SEP en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. SEP en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. SEP en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.