Je werk inlichten

Uiteindelijk ontkom je er niet aan je werkgever te vertellen dat je gaat scheiden.

Dit komt omdat je in een ander belastingtarief zit wanneer je gescheiden bent. Je werkgever moet namelijk de wijziging van je burgerlijke staat verwerken in de salarisadministratie.

Wanneer wel vertellen
Het kan prettig zijn om je manager en collega’s in te lichten over je scheiding. Zo hebben ze meer begrip voor je situatie en kunnen ze je eventueel ontlasten als het je te veel wordt. Ook is het makkelijker om vrij te nemen als je een afspraak met je advocaat of mediator hebt.

Voordat je je collega’s of manager vertelt over je scheiding, kun je ook een gesprek aanvragen met de manager personeelszaken of Human Resources. Als onafhankelijke partij adviseren zij je graag hoe je het beste je manager over je scheiding kunt inlichten.

Wanneer niet vertellen
Soms is het beter om je werkgever en/of collega’s (nog) niet te vertellen over je scheiding. Bijvoorbeeld als je:

• een tijdelijk contract hebt;
• in aanmerking komt voor een promotie;
• geen goede relatie met je manager / werkgever hebt;
• je werkgever niet erg sociaal is ingesteld en een hardvochtig personeelsbeleid voert.

Werkgevers en managers reageren soms huiverig op een scheiding. Ze zijn bang dat je minder gericht bent op je werk, dat je productiviteit afneemt en dat je je misschien eerder ziekt meldt. Daarnaast kunnen ze denken dat je werk zult afschuiven op je collega’s.

Als je verwacht dat je manager weinig begripvol reageert op het nieuws, is het beter om pas over je scheiding vertellen als je de formaliteiten vrijwel hebt afgerond.

TIP
Breng het nieuws van je scheiding subtiel. Uiteindelijk zul je je manager op de hoogte moeten stellen van je scheiding. Verzeker hem of haar dat je, ondanks je privésituatie, je werk niet laat verslonzen. Ook kun je vertellen dat je je werk juist een prettige afleiding vindt. Dat het ritme je goed doet. Verder kun je uitleggen dat zijn of haar begrip jou extra motiveert om je best te blijven doen. Succes!

OPKIKKER

Ongeveer 1/3 van alle huwelijken eindigt in een scheiding. Veel mensen, waaronder je collega’s, kunnen zich daarom in jouw situatie verplaatsen. Je zult begrip ervaren, misschien zelfs van collega’s van wie je dat het minst verwacht. Probeer je scheiding positief aan te wenden; het delen van je scheidingservaringen kan je band met collega’s versterken. Zorg er wel voor dat je ook over andere onderwerpen praat en dat je ook naar hun belevenissen blijft luisteren.

Zoeken

Over SEP

SEP is de site over scheiden. Hier vind je informatie en diensten met betrekking tot je (eventuele) scheiding en de periode erna. Met SEP kom je tot een geslaagde gezinsreorganisatie zodat je je leven weer snel op de rit hebt.

SEP en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. SEP en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. SEP en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.