Interview Carlijne Vos

Op 10 oktober verscheen het boek "Scheiden. Met je ex toch samen goede ouders" van Carlijne Vos, Jean-Pierre van de Ven en Susanne Donders. SEP heeft Carlijne Vos weten te strikken voor een interview.

Carlijne Vos, sociologe en journaliste bij de Volkskrant, stond vier jaar geleden als gescheiden moeder van twee kinderen voor de vraag: hoe doen andere mensen dit in hemelsnaam? Samen met Jean-Pierre van de Ven en Susanne Donders, beiden relatietherapeut, beschrijft ze de vele valkuilen in het scheidingsproces en de hevige emoties waaraan gescheiden ouders én hun kinderen ten prooi vallen. Ook heeft zij gebruik gemaakt van de ervaringen van gezinscoach Marjoleyn Vreugdenhil.

1. Er zijn veel boeken verschenen die echtscheiding, ouderschap en kinderen als thema behandelen. Wat voegt dit boek toe aan het bestaande aanbod?

Toen ik zelf was gescheiden ging ik op zoek naar boeken over het onderwerp. Ik vond allerlei boeken over vooral de juridische of financiële aspecten van echtscheiding.  Wat ik miste, was de beschrijving van de emotionele spagaat waarin gescheiden ouders zitten. De liefdesrelatie is voorbij, maar je moet vanwege de kinderen nog steeds een zakelijke relatie met elkaar onderhouden. Hoe doe je dat? Er zijn duizend-en-een momenten en situaties die aanleiding kunnen geven voor wrijving tussen de ouders met het risico dat de kinderen het slachtoffer worden. Hoe voorkom je dat? Hoe ga je daarmee om?

De VPRO zond op 5 oktober de documentaire "Het Nahuwelijk" uit. Hierin zaten mooie voorbeelden van hoe je samen de opvoeding blijft verdelen. Maar dat zijn over het algemeen hoogopgeleide, verstandige mensen. Niet iedereen is in staat om het belang van de kinderen voorop te stellen. Sommige mensen blijven gevangen in de maalstroom van emoties - zoals woede, spijt, schuldgevoel en teleurstelling - die op je afkomt na een scheiding. Mensen die er niet in slagen om de scheiding goed te verwerken, lopen het risico te blijven steken in woede of in een slachtofferrol. Met dit boek wil ik mensen handvatten aanreiken om orde te scheppen in die chaos in je hoofd om zo jezelf langzaam te bevrijden uit die maalstroom van emoties en de draad van je leven weer op te pakken.

Klik hier om verder te lezen

Zoeken

Over SEP

SEP is de site over scheiden. Hier vind je informatie en diensten met betrekking tot je (eventuele) scheiding en de periode erna. Met SEP kom je tot een geslaagde gezinsreorganisatie zodat je je leven weer snel op de rit hebt.

SEP en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. SEP en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. SEP en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.