Scheiden en Kinderen

Bij een scheiding met kinderen ga je niet alleen door een nare periode. Je kinderen raken hoe dan ook betrokken bij het scheidingsproces. Van de praktische invulling na een scheiding (bij wie gaan de kinderen wonen?) tot de emotionele beleving ervan. Je vindt hier informatie over allerlei aspecten die te maken hebben met kinderen en scheiden.

Goedkope vakanties en uitjes

Veel mensen hebben in mei hun vakantiegeld ontvangen. Maar als je gaat scheiden is een vakantie misschien het laatste waar je aan wilt denken. Vooral nu je een toekomst voor jezelf ziet als alleenstaande ouder. Je gedachten bij een vakantie kunnen variëren van ‘te duur’ tot ‘overbodig’. En voor je het weet, schrap je een vakantie van je lijstje.

Wanneer kan omgang tussen ouder en kind ontzegd worden?

Bij een problematische scheiding kan een ouder de omgang van de andere ouder met de kinderen behoorlijk frustreren. Soms is het zelfs zo erg dat een ouder de omgang met de andere ouder wettelijk probeert te verbieden. Heb jij daar ook mee te maken? Wees voorbereid en weet wat je rechten zijn.

Omgangsregeling en het buitenland

Het kan gebeuren dat je na een echtscheiding naar het buitenland vertrekt. Bijvoorbeeld omdat je daar een nieuwe baan krijgt. Of omdat je nieuwe partner al in het buitenland verblijft en je graag bij hem / haar wil gaan wonen. Dat kan. Het wordt lastiger als je minderjarige kinderen hebt. Verhuizen ze bijvoorbeeld mee naar het buitenland? En hoe zit het dan met de andere ouder en de omgangsregeling?

Mijn ex weigert alimentatie te betalen. Wat nu?

Heb je een onbereidwillige ex die verzuimt om jou en de kinderen de afgesproken alimentatie te betalen? Onderneem dan stappen. Schakel bijvoorbeeld een advocaat in.

Omgangsregeling opa en oma?

Voor kinderen is de scheiding van hun ouders erg ingrijpend. Maar ook bij de grootouders kan een echtscheiding voor veel leed zorgen. Uit onderzoek van TNS NIPO blijkt dat voor 53% van de opa’s en oma’s het contact met hun kleinkinderen na een scheiding duidelijk anders is geworden.

Wat als mijn ex zich niet aan de omgangsregeling houdt?

Kun je een vader of moeder dwingen om omgang te hebben met zijn kinderen? Wel als er een omgangsregeling is afgesproken tussen de ouders. In het uiterste geval kan er een boete door de rechter worden opgelegd. Maar is dat zinvol?

Protocol school en scheiding

Voor scholen kan het een lastige situatie zijn als ouders van kinderen verwikkeld zijn in een scheiding. Denk daarbij aan ruzies op het schoolplein. Of wanneer er onduidelijkheid bestaat welke ouder het kind ophaalt. Kinderen hebben juist in zo'n moeilijke periode behoefte aan de school als een veilige, stabiele omgeving. Bovendien hebben kinderen recht op de school als “vrijplaats” voor zichzelf.

Interview Carlijne Vos

Op 10 oktober verscheen het boek "Scheiden. Met je ex toch samen goede ouders" van Carlijne Vos, Jean-Pierre van de Ven en Susanne Donders. SEP heeft Carlijne Vos weten te strikken voor een interview.

SEP en de Opvoeddesk

SEP en de Opvoeddesk werken samen. De Opvoeddesk is dé autoriteit op het gebied van opvoeding. Emmeliek Boost, de initiatiefnemer van de Opvoeddesk, werkt vanwege haar deskundigheid regelmatig mee aan tijdschriften en opvoedprogramma’s op televisie

Hoeveel kinderalimentatie?

De hoogte van de kinderalimentatie is voor iedere situatie anders. Bij het vaststellen van de kinderalimentatie wordt bijvoorbeeld rekening gehouden met jouw inkomen, het inkomen van de andere ouder, het aantal kinderen en ook de leeftijd van de kinderen.

Kindgebonden budget

In 2009 vervangt het kindgebonden budget de kindertoeslag. Net als zijn voorganger is het kindgebonden budget een financiële tegemoetkoming voor ouders met kinderen onder de 18 jaar.

Wel doen bij je kinderen

Kinderen hebben structuur, veiligheid en duidelijkheid nodig, helemaal bij een scheiding. Jullie als ouders staan voor de taak om de scheiding voor de kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hieronder een aantal adviezen van SEP.

Niet doen bij je kinderen

Kinderen hebben structuur, veiligheid en duidelijkheid nodig, helemaal bij een scheiding. Jullie als ouders staan voor de taak om de scheiding voor de kinderen zo soepel mogelijk te laten verlopen. Hieronder een aantal adviezen van SEP.

Kinderalimentatie

In onderling overleg kunnen jij en je ex-partner afspreken óf en wié er kinderalimentatie aan de ander betaalt. Het is niet mogelijk om afstand te doen van kinderalimentatie. Wel kan de verzorgende ouder op een bepaald moment afzien van de mogelijkheid kinderalimentatie te vragen. Het recht op kinderalimentatie blijft echter bestaan.

Een scheiding met kinderen op de basisschool

Vaak heeft een scheiding effect op de schoolprestaties van kinderen, omdat ze in deze periode kwetsbaar en verdrietig zijn. Het is dan ook logisch dat ze moeite hebben om zich te concentreren op school.

Alleenstaande vaders

Na een scheiding blijven de kinderen meestal bij hun moeder wonen. Slechts in 5% van de gevallen wonen kinderen fulltime bij hun vader. In 15% van de gevallen deelt de vader de zorg van de kinderen in de vorm van een co-ouderschap. Hoe gaan alleenstaande vaders om met het ouderschap?

Kinderen en je nieuwe relatie

Na een scheiding kan er een nieuwe partner in je leven komen. Je voelt je weer gelukkig in de liefde en maakt samen toekomstplannen.

6 Inkomensbronnen voor het kind na scheiding

Kinderalimentatie is niet de enige inkomensbron van het kind nadat de ouders uit elkaar zijn. De verzorgende ouder kan de kosten van het kind ondersteunen met zes inkomensbronnen, die echter niet in elke situatie van toepassing zullen zijn.

Kinderen en emoties bij een scheiding

Elk kind reageert anders op een scheiding. Toch zijn er ook overeenkomsten in de reacties van kinderen. Lees hier welke emoties er bij je kinderen kunnen opspelen.

Het ouderschapsplan

Het ouderschapsplan is bedoeld om zaken voor beide ouders en jullie kinderen praktisch en haalbaar te regelen.

Kinderen en financiële regelingen

Er bestaan algemene regelingen om ouders financieel te ondersteunen bij de zorg voor hun kinderen. De meest bekende is natuurlijk de kinderbijslag.

Stress symptonen bij kinderen per leeftijdscategorie

De leeftijd van je kinderen kan bepalend zijn hoe zij hun stress uiten bij de scheiding. Jonge kinderen die nog niet goed kunnen praten, zullen bijvoorbeeld eerder op een lichamelijke manier hun frustraties uiten.

Als jouw omgangsregeling niet werkt

Elke omgangsregeling valt en staat met de communicatie tussen beide ouders. Als jij moeizaam contact hebt met je ex-partner, is de kans op een succesvolle omgangsregeling beduidend kleiner dan wanneer jullie allebei prettig en respectvol met elkaar omgaan.

Het boek 'Een ouderschapsplan maken'

In september verschenen: "Een ouderschapsplan maken" van Pieter Vermeulen. Dit is alweer zijn tweede publicatie na het eerder verschenen “Scheiding & Ouderschap”.

Zoeken

Over SEP

SEP is de site over scheiden. Hier vind je informatie en diensten met betrekking tot je (eventuele) scheiding en de periode erna. Met SEP kom je tot een geslaagde gezinsreorganisatie zodat je je leven weer snel op de rit hebt.

SEP en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. SEP en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. SEP en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.