Wat kost een scheiding

Hoeveel een scheiding gaat kosten, is afhankelijk van een aantal factoren:

Het is dan ook heel belangrijk dat je goed nadenkt over je huidige en toekomstige wensen omdat die in de toekomst doorwerken.

TIP

Een mediation traject is over het algemeen goedkoper dan scheiding op tegenspraak.

Grootste kostenpost

De grootste kostenposten bij je scheiding zijn de juristen die je inschakelt. Het gaat hierbij hoofdzakelijk om de notaris en advocaat/mediator. Hun (uur)tarieven kunnen enorm variëren. De laagste tarieven beginnen bij € 150.- per uur, maar de advocaat begint meestal pas bij € 240,- met tellen. Dit is exclusief BTW en kantoorkosten.

Het uurtarief geeft overigens niet aan hoe goed of slecht een advocaat of mediator is. Een "goedkope" adviocaat is dus niet automatisch slechter. En een "dure" advocaat is niet automatisch beter.

De ene scheiding is de andere niet. Het is dus lastig om een concreet bedrag of een gemiddelde aantal uren te noemen. Wel kun je rekening houden met een aantal vaste kosten.


Advocaat/Mediator
De te maken kosten voor de advocaat bestaan uit:


TIP

Als jouw scheiding niet al te ingewikkeld is, kun je proberen om met je advocaat of mediator een vaste prijs af te spreken. Die ligt meestal rond de € 2500,-. Maar hoe moeilijker de scheiding, hoe meer uren de advocaat kwijt is, en hoe duurder het dus wordt.

 

BUDGETTIP

SEP wil jou helpen bij het besparen van je advocaatkosten.


Notaris
De notariskosten voor de boedelverdeling bestaan uit:

Gesubsidieerde bijstand

Een scheiding kan behoorlijk duur zijn. Als je denkt dat het voor jou financieel niet te behappen valt, kom je misschien in aanmerking voor gesubsidieerde rechtsbijstand. De overheid betaalt dan een deel van de kosten van jouw scheiding. Klik hier om meer te lezen over gesubsidieerde bijstand. 

 

Juridische vraag?  Op zoek naar advocaat of mediator?

Bel SEP Juridisch 0900 2733 545 (0. 80 p/m) of via dit formulier

Zoeken

Over SEP

SEP is de site over scheiden. Hier vind je informatie en diensten met betrekking tot je (eventuele) scheiding en de periode erna. Met SEP kom je tot een geslaagde gezinsreorganisatie zodat je je leven weer snel op de rit hebt.

SEP en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. SEP en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. SEP en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.