Wel of niet scheiden

Of je wel of niet een einde aan je huwelijk maakt, is een persoonlijke keuze. Sommigen vinden bepaalde redenen zwaarder wegen dan andere als ze voor zoín beslissing staan. Het gaat er uiteindelijk om wat jij / jullie samen besluiten.

WEL OF NIET SCHEIDEN

De keuze om wel of niet te gaan scheiden gaat vaak gepaard met een schuldgevoel. Het kan zijn dat je je zorgen maakt over de gevolgen voor je kinderen of je eigen leven. Ook is het lastig als jullie veel gezamenlijke vrienden hebben. Want hoe moet dat dan verder?

Eigenlijk kun je kiezen uit drie mogelijke beslissingen:

• wel scheiden;
• niet scheiden;
• nog geen beslissing nemen.

 

Hoe kom je erachter of je wel of niet wil scheiden

Er zijn verschillende manieren om erachter te komen of je wel of niet wilt scheiden. Je kunt de voor- en tegenargumenten van een eventuele scheiding tegen elkaar afwegen. De centrale vraag die je jezelf uiteindelijk stelt, is of je je relatie wel of niet (meer) de moeite waard vindt om voor te vechten.

Als je steeds maar twijfelt, kan het prettig zijn om je gedachten te ordenen. Een handig hulpmiddel daarbij is de Argumentenkaart van de Volkskrant. Hierin worden alle argumenten voor en tegen het opbreken van een huwelijk samengevat in een overzicht. Zo heb je houvast als je alle relevante argumenten probeert te structureren en te ordenen. De thema's variëren van gevoel tot geld, van de kinderen tot de toekomst.

De Argumentenkaart is trouwens geen eenvoudige optel- en aftreksom. Sommige argumenten vind je misschien meer waard dan andere. Alleen jij weet wat belangrijk voor jezelf is. Laat je dus niet leiden door het aantal argumenten, maar ga vooral af op de kwaliteit van de argumenten.

Hieronder vind je een uitsnede van de Argumentenkaart die in een full colour poster op A3 formaat wordt verkocht bij de Volkskrantshop. De complete kaart kun je hier bestellen voor € 6,50 (exclusief verzendkosten van € 1,50).

 

Tips bij het nemen van je beslissing
Het kan zijn dat je zelf lang worstelt met de vraag of je wel of niet moet scheiden. Je ervaart tegenstrijdige emoties en er kunnen gevoelens van onmacht zijn. Hoe kom je tot een besluit?

Wat je beter niet kunt doen

Nadenken over een eventuele scheiding kan je tegenstaan. Misschien dat je daarom helemaal op je werk stort. Of misschien neem je een hobby erbij of ga je een aanvullende opleiding volgen. Alles om maar minder te hoeven nadenken over de gevolgen, je gevoelens en je emoties.

Een beetje afleiding kan heilzaam werken, maar pas op dat je jezelf onderweg niet vergeet. Om tot een juiste beslissing te komen, mag je best verdrietig of boos zijn. Laat emoties toe. Gevoelens als verdriet, boosheid, angst en schaamte horen nu eenmaal bij het proces.

Kort samengevat:

Zoeken

Over SEP

SEP is de site over scheiden. Hier vind je informatie en diensten met betrekking tot je (eventuele) scheiding en de periode erna. Met SEP kom je tot een geslaagde gezinsreorganisatie zodat je je leven weer snel op de rit hebt.

SEP en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. SEP en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. SEP en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.