Scheidingsstappenplan

Bij een scheiding komt er veel op je af. Wat moet je eigenlijk allemaal regelen en waar moet je beginnen?

Nu je gaat scheiden, moet je keuzes voor jezelf maken. En zelf actie ondernemen om de zaken goed te regelen. SEP helpt je daarbij met onderstaand stappenplan.

TIP
Het is goed om vrienden, professionals of boeken te raadplegen, maar denk vooral na over wat JIJ wilt. Door zelf actie te ondernemen en je te verdiepen in de mogelijkheden, creëer je een situatie waarin je straks op een goed manier verder kunt.

 

1. BESLISSING


Je wilt uit elkaar. Wil je definitief scheiden of voorlopig alleen scheiden van tafel en bed? Klik hier om meer te lezen over de verschillen.

 

2. ADVOCAAT/MEDIATOR


• Maak een afspraak met een advocaat of mediator. Bel naar SEP Juridisch 0900-2733545 (€ 0.80 p/m) voor geschikte advocaten en mediators. 

TIP
Neem contact op met meerdere advocaten of mediators om te beoordelen door wie je de scheiding wilt laten regelen. Het is daarbij belangrijk dat je vertrouwen hebt in hem of haar. 

 

3. VERTEL HET JE KINDEREN, FAMILIE, VRIENDEN & ANDEREN


• Vertel je kind(eren) dat jullie uit elkaar gaan. Doe dit samen met je partner. Bereid je goed voor door zoveel mogelijk met elkaar te bespreken wat jullie wel en niet vertellen. Hoe moeilijk dit ook kan zijn, het is voor de kinderen goed om jullie samen vragen te kunnen stellen als ze daar behoefte aan hebben.

• Kies een moment uit dat jullie allebei rustig zijn en neem de tijd voor dit gesprek. Wees duidelijk naar je kind. Voor tips klik hier.

NB. Pas op met zinnen als “misschien komen we wel weer bij elkaar” ook als je denkt dat dit nog kan gebeuren. Leg ze ook uit dat zij NOOIT de schuld zijn van jullie scheiding. Ook al houden jullie misschien niet meer van elkaar, laat heel duidelijk weten dat jullie ALTIJD van hen zullen blijven houden.

• Breng ook je familieleden, vrienden en eventueel je werkgever op de hoogte van je voornemen om te gaan scheiden. Informeer ook de school van je kinderen dat jullie uit elkaar gaan. Zij kunnen dan een oogje in het zeil houden en wat extra aandacht aan je kind besteden.

 

4. OUDERSCHAPSPLAN

• Beslis welke omgangsvormen jij en je ex-partner willen.

• Kijk daarbij naar de praktische en emotionele kanten voor jezelf en je kind(eren). Welke omgangsvorm past het beste bij jullie situatie? Is co-ouderschap uitvoerbaar? Wat willen de kinderen graag? Hoe kun je ervoor zorgen dat ze met jou en je ex-partner voldoende tijd kunnen doorbrengen? Hoe kun je elkaar behulpzaam zijn bij de opvang als de ander onverwacht weg moet of met vakantie gaat?

 

5. FINANCIËN


• Maak een overzicht van jouw/jullie financiële huishouding. Een scheiding heeft nogal wat fiscale en financiële gevolgen. Het is belangrijk om duidelijk te weten waar je staat en wat je financiële mogelijkheden zijn. Wat zijn je inkomsten en uitgaven? En wat is je vermogen? Hoe verdeel je de inboedel?

 

6. HUIS


• Bedenk of jij in het huis wilt blijven wonen of dat je een nieuw huis wilt kopen/huren. Bespreek dit goed met je ex-partner. Klik hier voor meer informatie over scheiden en wonen.

• Als je eenmaal besloten hebt wat je wilt en wat haalbaar, kun je nu op onderzoek uit gaan. Laat je adviseren door een bank, hypotheekadviseur of je financieel adviseur als je een hypotheek wilt afsluiten. Of klik hier voor tips als je een huurwoning zoekt.

 

7. WIJZIGING GEZINSSITUATIE


• Breng instanties zoals de belastingdienst, zorgverzekeraar en gemeente op de hoogte als één van jullie officieel verhuist naar een ander woonadres.

Zoeken

Over SEP

SEP is de site over scheiden. Hier vind je informatie en diensten met betrekking tot je (eventuele) scheiding en de periode erna. Met SEP kom je tot een geslaagde gezinsreorganisatie zodat je je leven weer snel op de rit hebt.

SEP en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. SEP en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. SEP en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.