De prioriteiten bij een scheiding

Emotioneel gezien is een scheiding al lastig genoeg. Maar tussen alle emoties door moeten er ook heel veel praktische zaken geregeld worden.

Wie blijft er bijvoorbeeld in het huis? Hoe zit het met de inboedel? Om je op weg te helpen, volgt hieronder een lijstje met praktische vragen en prioriteiten die spelen bij een scheiding.

  1. De woonsituatie: wie blijft er in het huis? Hoeveel gaat het gebruik van de huidige woning kosten?
  2. Het hoofdverblijf van de kinderen: bij vader of moeder?
  3. Keuze van een omgangsregeling: weekend en vakantie? Om de week.
  4. Alimentatie: hoeveel? Vanaf wanneer?
  5. De verdeling van:

• de (over)waarde van een koopwoning
• inboedel
• eventuele auto en/of boot
• pensioen
• spaar- en betaalrekeningen
• schulden
• polissen met waardeopbouw (lijfrente, spaarloon, levensverzekering, pensioen e.d.)

Naast het regelen van je woonsituatie en je inboedel, zijn er ook allerlei instanties die je moet inlichten over je scheiding. Op de onderstaande link tref je een handige lijst van relevante instanties en bedrijven aan.

Je kunt een instantie of bedrijf afvinken zodra je deze op de hoogte hebt gebracht. Op deze manier creëer je toch een beetje structuur in een nogal chaotische periode.

Zoeken

Over SEP

SEP is de site over scheiden. Hier vind je informatie en diensten met betrekking tot je (eventuele) scheiding en de periode erna. Met SEP kom je tot een geslaagde gezinsreorganisatie zodat je je leven weer snel op de rit hebt.

SEP en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. SEP en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. SEP en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.