Tien tips bij de verwerking van je scheiding

Een scheiding kan je enorm aangrijpen. Door allerlei opspelende emoties ben je jezelf niet meer. Boosheid, verdriet en acceptatie wisselen elkaar hevig af. En dat kan best een tijdje doorsudderen.

Na verloop van tijd zul je echter merken dat het gevoel van acceptatie steeds sterker wordt en ook langer aanhoudt. Hieronder een aantal adviezen die je door de moeilijkste periode heen helpen.    

  1. Schenk aandacht aan je verlies bij een scheiding. Door na te denken over je verdriet kun je tot oplossingen komen. En door je pijn bewust te voelen, kun je gemotiveerd raken om veranderingen in je leven door te voeren.
  2. Zoek de stilte op en neem rust. Zorg extra goed voor jezelf. Ga sporten, eet gezond en houd het leven zo simpel mogelijk.
  3. Geef uiting aan je gevoelens. Praat met iemand die goed kan luisteren of houd een dagboek bij.
  4. Wees realistisch in wat je van jezelf kunt verwachten. Het is normaal om stemmingswisselingen te hebben, verward te zijn of gemengde gevoelens te hebben bij je ex-partner.
  5. Zoek steun bij vrienden, familie, professionele hulpverleners, of mensen die hetzelfde doormaken.
  6. Blijf nuchter. Probeer je verdriet niet te verlichten door alcohol, drugs of voedsel.
  7. Blijf vertrouwen houden in je overtuigingen en geloof in jezelf. Vergeet niet om dankbaar te zijn voor wat je wel hebt en wat je hebt bereikt.
  8. Blijf werken. Profiteer van de voordelen die een dagelijks ritme biedt. Voer kleine veranderingen geleidelijk door in je dagelijkse rituelen. Zo werk je in kleine stapjes toe naar een betere toekomst.
  9. Wees goed voor jezelf.
  10. Breng tijd door met je familie, vrienden en kennissen. Geniet van sociale activiteiten als je er klaar voor bent.


LICHTPUNTJE
Vergeet niet dat je al middenin het verwerkingsproces zit. Gun jezelf de tijd om je erdoor heen te slaan. Ondanks alle pijn en ellende, zul je er bovenop komen. Misschien wel sneller dan je denkt.

Zoeken

Over SEP

SEP is de site over scheiden. Hier vind je informatie en diensten met betrekking tot je (eventuele) scheiding en de periode erna. Met SEP kom je tot een geslaagde gezinsreorganisatie zodat je je leven weer snel op de rit hebt.

SEP en auteurs verklaren dat deze uitgave op zorgvuldige wijze en naar beste weten is samengesteld. SEP en auteurs kunnen op geen enkele wijze instaan voor de juistheid of volledigheid van de informatie. SEP en auteurs aanvaarden dan ook geen enkele aansprakelijkheid voor schade, van welke aard ook, die het gevolg is van handelingen en/of beslissingen die gebaseerd zijn op bedoelde informatie.